Atelier Jan Steen

WERK

Compositie van diverse werken - foto_s Studio Loek, Henk Reitsema en Jan Willem Vis pano
Compositie van diverse werken – foto’s Studio Loek, Henk Reitsema en Jan Willem Vis

DE WONDERE WERELD VAN JAN STEEN

In de loop van de decennia is veel van het werk van Jan Steen gefotografeerd, zowel professioneel als ook door liefhebbers en kopers. Desalniettemin streeft de Stichting Jan Steen niet naar enige vorm van volledigheid, doch biedt zij middels deze website en het onlangs verschenen boek Liefs uit Kleiland – Een herinnering aan Jan Steen slechts een uitgebreide impressie.

SCHILDERIJEN

BEELDEN

Klavertje Vier

PERFORMANCES

Performance met Zeearend, Sellingen III (2008) - foto John Stoel
Performance met Zeearend, Sellingen III (2008) – foto John Stoel

Vogelman (1980)
Maskers (1980)
Beeld van de dood (1982) *
Vogelvlucht (1982)
Tekens op de dijk (1982)
Icarus (Portugal, 1983-1984)
Duivenzolder (Groningen, zolder van Restaurant De Pauw – 1985)
Zonder titel in touw en doek (1987)
Het Web (Portugal – 1987)
Zwembad (Toscane – 1987)
Steenfabriek (1992)
Waddenzee (1996) *
Klei vorens (Den Andel – 1997)
Klei (1999)
Zeearend (Sellingen – 2008) **

* onderdeel van de film ‘Steen in Beeld‘ (Stichting Beeldlijn – 1996)
** onderdeel van de film ‘Jan Steen – Beeldbouwer‘ (Stichting Beeldlijn – 2008)

Klavertje Vier
Jan als scenograaf van Sacre Carmen, Opera Mosset (2005)- foto Pierre Alventosa pano
Jan als scenograaf van Sacre Carmen, Opera Mosset (2005)- foto Pierre Alventosa pano

KOSTUUMONTWERPEN

Als Jan midden jaren tachtig door regisseur en huisvriend Albert Heijdens wordt gevraagd mee te werken aan de vormgeving en invulling van decors, als ook het ontwerpen van de kostuums voor de productie van Mozart meesterwerk Die Zauberföte, hebben beiden nog geen idee welke een enorm succes hun samenwerking zal blijken. De bijzondere bewerking van de opera, geschikt voor een veel breder publiek dan dat van de traditionele operahuizen, slaat in als een bom en blijkt het begin blijken van een ruim 22 jaar lang durende succesvolle samenwerking als artistiek duo voor zowel de Stichting Kamer Opera Nederland en later ook de Opera Mosset in Frankrijk.

Ondanks dit enorme succes bleef de bekendheid ervan bij de liefhebbers van Jan’s reguliere werk als kunstenaar nagenoeg onbekend. In het boek Liefs uit Kleiland (2021) komen de ontwerpen en schetsen voor deze unieke producties voor het eerst voor het publieke voetlicht.

Die Zauberflöte (SKON – 1986)
Bastien und Bastienne (SKON – 1988)
Het verhaal van de soldaat (SKON – 1988)
Die Kluge (SKON – 1989)
Der Schauspieldirektor (SKON – 1989)
Reinaert de Vos (SKON – 1991)
Assepoesters poets (SKON – 1991)
Carmen (SKON – 1992)
Sacré Carmen (Opera Mosset, France – 2005)
Romeo Juliette (Opera Mosset, France – 2008)


“Het grote succes van zowel de Stichting Kameropera Nederland (SKON) als Opera Mosset (Fr) is voor een groot deel toe te schrijven aan de schitterend kostuums en decors van Jan.

Doelstelling van beide gezelschappen was het maken van operavoorstellingen voor een groot publiek. Voor jong en oud en voor mensen die niet eerder met opera in aanraking waren geweest. Elementen die daarvoor werden ingezet waren visueel aantrekkelijke kostuums en decors, veel vaart en beweging en een heldere, afwisselende mise en scène. Vooral het eerste viel altijd op.

Als geen ander wist Jan met eenvoudige middelen de meest bijzondere en toverachtige plaatjes te creëren. Ook de vele attributen en maskers en niet te vergeten ook de theaterposters waren meestal van zijn hand.

Tijdens onze intensieve samenwerking hebben we vele dagen in Jan zijn atelier doorgebracht. Van elk decor idee sneden wij samen eerst uit karton en maakten we minutieus op schaal een maquette, waarbij we elkaar enorm stimuleerden en geweldig aanvulden. De ontwerpen ontstonden vanuit het verhaal en de mise en scène. Deze laatste paste ik dan vaak weer aan bij de ontwerpen van Jan. Onze voorstellingen werden zo altijd een totaalgebeuren.

Buiten de hier op de website aangehaalde operaproducties denk ik dat ik met Jan samen ruim 20 voorstellingen heb gemaakt. Vanuit onze intense vriendschap en de vele jaren van samenwerking begrepen wij elkaar zelfs al na een half woord. Met grote dankbaarheid denk ik terug aan deze periode”.

Albert Heijdens – beeldend kunstenaar / theatermaker

Klavertje Vier

TEKENINGEN, SCHETSEN & BRIEFKRIEBELS

Klavertje Vier

OVERIGE WERKEN

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Atelier Jan Steen

Thema door Anders Norén