Atelier Jan Steen

BOEKPRESENTATIE

Liefs uit Kleiland presentatie
Liefs uit Kleiland presentatie

BOEKPRESENTATIE LIEFS UIT KLEILAND
26 augustus 2021 – Nieuwe Kerk, Groningen

Met de aankomende vijfde sterfdag van Jan Steen in gedachten organiseerde de Stichting Jan Steen – zij het helaas ernstig beperkt door opgelegde coronamaatregelen – een bijzondere bijeenkomst ter gelegenheid van de presentatie van de in hun opdracht vervaardigde beeldbiografie Liefs uit Kleiland – Een herinnering aan Jan Steen. Deze exclusieve uitgave van 600 genummerde exemplaren in luxe cassette, samengesteld en ontworpen door Jan Willem Vis, is gemaakt als geschenk namens Jan aan kopers van zijn werk en aan hen die voor zijn leven en werk belangrijk zijn geweest.

Met een stralende zon over de Groningen binnenstad werden de slechts 180 toegestane genodigden (zij die geluk hadden als eersten te hebben gereageerd op de uitnodiging) over het riet naar hun plaats gebracht in de prachtig door De Kleine Plantage en Jeannet Slob met bloemen gedecoreerde Nieuw Kerk. Tijdens deze inloop werd op twee grote schermen een compilatie vertoond van de verschillende videoproducties die Buddy Hermans van performances van Jan heeft gemaakt.

Na sluiting van de deuren werden de aanwezigen verrast door een onroerende, speciaal voor de gelegenheid gecreëerde performance van vriendin en theatermaker Patricia Suer, waarin vogels en boeken centraal stonden. Hierna nam Eric Spruit namens de stichting het woord voor een korte toelichting op dat wat het publiek die middag zoal te wachten stond. 

Vervolgens schetste Ria Moedt, bewonderaar en vriendin van Jan en als fotograaf groot beeldbijdrager aan het boek, vanuit haar optiek een beeld van Jan als mens en de kunstenaar in de relatie tot zijn werk. Daarna verhaalde dichter Cees Bolle over zijn samenwerking met Jan, waarna hij het eerste gedeelte van de presentatie afsloot met een gedicht van eigen hand.

Voor het tweede deel nam ceremoniemeester Eric Spruit opnieuw het woord ter inleiding en vertoning van de eerder in Frankrijk gefilmde uitreiking van het eerste exemplaar van het boek aan vriend en opera regisseur Albert Heijdens, die vanwege omstandigheden niet naar Groningen kon komen. Vervolgens was het tijd voor de officiële presentatie en uitreiking van Liefs in Kleiland aan Jan Willem Vis, samensteller en ontwerper van de beeldbiografie. In een kort dankwoord naar de stichting en alle bijdragers aan het boek, vertelde de maker over zijn eerste ontmoeting en diens daaropvolgende innige vriendschap met Jan.

Onder prachtige melancholische klanken van Czak Egy Kislany van Villagon, ten gehore gebracht door accordeonist, vriendin en buurvrouw Monique Bollen, kon het aanwezige publiek zich oplijnen voor het in ontvangst nemen van ieders, uniek genummerde exemplaar van Liefs uit Kleiland, om vervolgens buiten in de namiddagzon samen nog een laatste herinnering aan Jan Steen te delen.  

Kijk hieronder voor beeldverslagen aan de hand van foto’s gemaakt door Bjorn Eerkes en de videoregistratie gemaakt door Jeannet Slob. Of lees hier de recensie ‘Als een Godenzoon’ van Eric Bos in het Dagblad van het Noorden over presentatie en het boek.

Toestemming vooraf voor het publiceren van de hier getoonde foto’s was helaas niet haalbaar. Mocht u evenwel bezwaar maken tegen vertoning op deze website van een of meerdere foto’s waarop u zichtbaar bent, laat ons dat dan graag weten via info@atelierjansteen.nl.

ALS EEN GODENZOON
Eric Bos in HET DAGBLAD VAN HET NOORDEN
over de boekpresentatie Liefs in Kleiland

DVHN Als een Godenzoon
DVHN Als een Godenzoon

© 2024 Atelier Jan Steen

Thema door Anders Norén