Atelier Jan Steen

JAN

In de huiskamer, Den Andel (2015) - foto Kees van de Veen pano
In de huiskamer, Den Andel (2015) – foto Kees van de Veen

WEGGEVLOGEN – MAAR NIET UIT BEELD

Boven Den Andel strekt zich een gebied uit met de drie dijken: de waker, de slaper en de dromer. En natuurlijk het wad. Daar woonde Jan Steen, ook een dromer, die zijn eigen magische en mythische wereld op onnavolgbare wijze gestalte heeft gegeven in beelden, schilderijen, panelen en in zijn vroege jaren in performances. Met eenzelfde fantasie ontwierp hij spraakmakende operakostuums en -decors.

Langs de dijk boven Den Andel (1999) - foto Gert Tabak pano
Langs de dijk boven Den Andel (1999) – foto Gert Tabak

De werkelijkheid van het wad, de sloten, de goudkleurige rietkragen, de verborgen werelden van leven in het riet en op de akkers werd door Jan Steen verbeeld tot een gestolde wereld van rietlopers, dijkgravers, slijkkruipers, wilgenmensen, visruiters en gevleugelde figuren. Met Jan Steen maak je een reis met dansers over lichtbruggen naar zonnen, manen en planeten, naar zwevende werelden, naar eilanden boven gewortelde huizen. Zijn sprookjeswereld vol fantasie, maar ook vol intense beleving, weerspiegelt een diepgeworteld verlangen naar de natuur, naar het aardse, naar een werkelijkheid van leven, dood en onvoorspelbaarheid. We worden door zijn werk gegrepen omdat het appelleert aan een diep oorspronkelijk gevoel.

Leven en dood zijn altijd belangrijke thema’s geweest in het werk van Jan Steen. Zijn eigen einde was onvermijdelijk. Dat wist hij en daar had hij vrede mee. In de bloei van zijn kunstenaarschap is hij als een vogelmens weggevlogen. Op donderdag 8 september 2016 stierf hij op 78 jarige leeftijd.  Jan Steen was een groot kunstenaar en een geliefd mens.

Klavertje Vier
In de tuinen van De Kleine Plantage, Eenrum (2008) - foto Eric Spruit
In de tuinen van De Kleine Plantage, Eenrum (2008) – foto Eric Spruit

BIOGRAFIE

Op dit moment wordt nog gewerkt aan een herziene beknopte biografie en tijdslijn van Jan.


IN BEELD

Er hebben altijd vogels in mijn hoofd gezeten

Jan steen
Klavertje Vier
Jan in een nog leeg atelier (1992) - foto Harry Tielman, Groninger Archieven pano
Jan in een nog leeg atelier (1992) – foto Harry Tielman, Groninger Archieven

HET ATELIER

Jan leefde bijna in zijn atelier. Het was zijn huis, zijn werkplek en zijn dynamisch archief van alles wat hij om zich heen verzamelde. Het atelier werd daarmee een kunstwerk op zich. Telkens gaf Jan opnieuw vorm aan zijn levende collectie van kaarten, foto’s herinneringen, posters, maar ook materialen en de talloze vindsels uit de het land en de natuur. Naast tentoongesteld werk vormde deze unieke werkplek voor menig bezoeker van de jaarlijkse atelierdagen dan ook telkens weer een spannende ontdekkingstocht en ervaring op zich.

OPEN ATELIER DAGEN

AFSCHEID ATELIER

Als ik er morgen niet meer zal zijn, denk ik dat ik een heel mooi leven heb gehad

jan steen
Verlaten atelier, Den Andel (2016) - foto Ria Moedt pano
Verlaten atelier, Den Andel (2016) – foto Ria Moedt

Verder Bericht

© 2024 Atelier Jan Steen

Thema door Anders Norén